Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 





Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα το οποίο θα πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέσα από ένα εθνικό δημόσιο σύστημα. Ένας από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πυρήνας της οποίας είναι το Κέντρο Υγείας και οι αποκεντρωμένες μοναδές του ή τα παραρτήματα του.

Το Κέντρο Υγείας συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υποδομές και το προσωπικό, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού της περιοχής την οποία εξυπηρετεί, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την θεραπεία και την αποκατάσταση.

  • Αποτελεί βασικό κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας, (Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο) και με το ΕΚΑΒ. Αποτελεί το κέντρο, όπου εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

  • Συγκεντρώνονται όλα τα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία για τις ανάγκες του πληθυσμού.

  • Έχει όλες τις βασικές ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη και αποκατάσταση (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, καρδιολόγους, γιατρούς εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, ψυχολόγους, οδοντογιατρούς, οδοντοτεχνίτες, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α).

  • Ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος αποτελούν βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του Κέντρου Υγείας με την οικογένεια.Δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μέσω των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που διαθέτει. Ειδικά σε μία πόλη όπως η δικιά μας, με τόσα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, σε συνθήκες πανδημίας αποτελεί βασικό σταθμό για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις με μαζικά τεστ.

  • Εφαρμόζει προγράμματα προγεννητικού ελέγχου, οικογενειακού προγραμματισμού και στήριξης των οικογενειών με ανάπηρο παιδί.Εφαρμόζει προγράμματα για βοήθεια και νοσηλεία στο σπίτι για ηλικιωμένους, ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες. Άλλωστε έγινε ξεκάθαρο σε συνθήκες πανδημίας πως ένα πρόγραμμα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι παίζει αποφασιστικό ρόλο, όχι μόνο στην φροντίδα που δίδεται κατ΄οίκον, αλλά και συνολικά στην εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων.

  • Οι γιατροί Εργασίας και οι τεχνικοί Ασφάλειας, συνδέονται με όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας.Έχουν άμεση συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των επιθεωρήσεων εργασίας (επιθεωρητές εργασίας, υγειονομικοί και τεχνικοί) και τις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων.

  • Εφημερεύει σε 24ωρη βάση.

  • Έχει κινητή μονάδα για έκτακτα περιστατικά πλήρως εξοπλισμένη, στελεχωμένη με ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές) και διαθέτει επαρκή αριθμό ασθενοφόρων.Λειτουργεί φαρμακείο μέσα σ' αυτό και στα παραρτήματά του, για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα.

  • Στο Κέντρο Υγείας τέλος, ασκείται εκπαίδευση και έρευνα (για τη δημόσια υγεία, για τις επαγγελματικές ασθένειες) ανεξάρτητη ή συνδεδεμένη με το κρατικό Πανεπιστήμιο.

Σε μία τέτοια λειτουργία δεν μπορεί να διαφωνήσει κάποιος, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο αλλά και με βάση τις δυνατότητες που έχει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Βέβαια στο υπάρχον σύστημα, η υγεία δυστυχώς αποτελεί εμπόρευμα και είναι ενταγμένη, όπως και άλλα αγαθά, στη λογική κόστους-οφέλους. Ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, είδαμε νοσοκομεία να κλείνουν, να υποστελεχώνονται καθώς και Κέντρα Υγείας, με σκοπό να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας είτε αυτοτελώς είτε μέσα απο Σ.Δ.Ι.Τ.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εδώ στην Δυτική Αθήνα, με το ένα και μοναδικό νοσοκομείο (ΑΤΤΙΚΟΝ) να είναι υποστελεχωμένο, όπως και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, και βέβαια το ΛΟΙΜΟΔΩΝ το οποίο έκλεισε πριν περίπου 7 χρόνια και άνοιξε τώρα μόνο για τις ανάγκες τις πανδημίας.

Το προηγούμενο διάστημα τα Κέντρα Υγείας που έκλεισαν ή υποστελεχώθηκαν, μείωσαν δραματικά την αναλογία υγειονομικών δομών σε σχέση με τον πληθυσμό που εξυπηρετούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση των παροχών υγείας, ιδιαίτερα στην Π.Φ.Υ. Με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό, σε εξοπλισμό, μηχανήματα και αναλώσιμα. Με προβλήματα ακόμη και στα κτήρια. Αντί να στηριχθούν και να αναβαθμιστούν, σχεδόν υποκαταστάθηκαν από τις Τ.Ο.Μ.Υ. που όχι απλά δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά βάζουν ΄΄κόφτη΄΄ σε εξετάσεις και θεραπεία που αφορούν το Δευτεροβάθμιο επίπεδο υγείας

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην πόλη μας:

Στην πόλη μας λειτουργούν από 15-ετίας, στο ιδιόκτητο κτίριο του πρώην Ι.Κ.Α. - σήμερα Ε.Φ.Κ.Α., υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια από τους 40 περίπου γιατρούς που υπηρετούσαν, σήμερα υπηρετούν μόνο (6) έξι γιατροί του ΠΕΔΥ με ανανεούμενες κάθε δύο χρόνια συμβάσεις. Από τον Ιανουάριο του 2020 επανήλθαν στην εργασία τους με πρωτόδικη δικαστική απόφαση άλλοι (6)έξι γιατροί που υπηρετούσαν τα τελευταία 30 χρόνια στο πρώην Ι.Κ.Α.. Υπηρετεί επίσης (1)μία μόνο νοσηλεύτρια.


Είναι γνωστό, ότι το νέο κτίριο του Ι.Κ.Α. διαθέτει υποδομές για ακτινολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικό εργαστήριο και προσωρινή νοσηλεία.

Με την πανδημία φανερώθηκε ακόμα περισσότερο η γύμνια του Ε.Σ.Υ., τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. Ακόμα και ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική συμβολή του λαού με το δίμηνο αποκλεισμό κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, δεν αξιοποιήθηκε και δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση, για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά, γιατί εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας και κερδοσκοπούν σε βάρος της υγείας του λαού. Μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να «χρυσώσει» τους κλινικάρχες με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα, για την όποια αξιοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας, αντί να τις επιτάξει. Για να τους δώσει νέα προνόμια, τη στιγμή που με τις ΠΝΠ ο λαός βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται κι άλλο και δέχεται νέο χτύπημα στα δικαιώματα του. Και ενώ θα περίμενε κανείς, έστω και τώρα, με τόσους νεκρούς καθημερινά και με τις Μ.Ε.Θ. να ασφυκτιούν, να αυξηθεί το κονδύλι που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 για την υγεία, μειώνεται περίπου 600 εκ. ευρώ.


Με αυτά τα δεδομένα, με υπαρκτές, και ιδιαίτερα αυξημένες, τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει συνάντηση, μέχρι 15/01/2021, με το αρμόδιο Υπουργείο για να απαιτήσει τα παρακάτω:


1)Τη αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημόσια και δωρεάν υγεία, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού .

2)Τη πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων στο πρώην Ι.Κ.Α. της πόλης μας, καθώς και νοσηλευτών και καθαριστριών.

3) Την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών του σύγχρονου κτιρίου που διαθέτει η πόλη μας.

4) Τη μονιμοποίηση των νέων-επικουρικών γιατρών που σήμερα υπηρετούν με δίχρονες συμβάσεις (ΠΕΔΥ).

5)Τη στήριξη του αγώνα των γιατρών του πρώην Ι.Κ.Α. να παραμείνουν στην εργασία τους μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας, με δεδομένη την πρώτη δικαστική δικαίωση και με υπαρκτές τις ελλείψεις προσωπικού υγείας εξαιτίας της πανδημίας.

6)Την επιλογή του κτιρίου του πρώην Ι.Κ.Α.(Ε.Φ.Κ.Α.), ως κέντρο αναφοράς για τον covid – 19 και την άμεση στενή συνεργασία, μέσω μνημονίου, του Ι.Κ.Α.(Ε.Φ.Κ.Α.), με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, την Τ.Ο.Μ.Υ. και εθελοντές ιατρούς συμπολίτες μας, μέσα σε ένα ενιαίο σχεδιασμό.

Τέλος με δεδομένο ότι τα σχολεία κάποια στιγμή θα ανοίξουν, πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά οι όροι και οι συνθήκες που θα γίνει, σε συνεδρίαση της επιτροπής , (όπως έχει αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) μέχρι τις 15/01/2021.


Ο Δήμος από την πλευρά του:

  • να προχωρήσει σε τακτικές και επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς και δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις, καθώς επίσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και όπου συγχρωτίζεται κόσμος. (στάσεις λεωφορείων, έξω από τράπεζες κ.τ.λ.)

  • στο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της αποφυγής της διασποράς του ιού, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ., να διεξάγει μαζικά και επαναλαμβανόμενα τέστ τόσο στους εργαζόμενους του Δήμου, όσο και σε όλους τους πολίτες.

  • Να εφαρμόσει στο σύνολο της, ότι προβλέπει η Π.Ν.Π. για φοροελαφρύνσεις απο δημοτικά τέλη κ.α., για όσους πλήττονται από την πανδημία, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στις δυσκολίες που τους δημιούργησε η κατάσταση της πανδημίας.