Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

                       

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη έρχεται να γιορταστεί για ακόμα μία χρονιά με υποκριτικό τρόπο και από την σημερινή κυβέρνηση, αφού προ ολίγων ημερών προηγήθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν φυσικό πλούτο, δασικές εκτάσεις, περιουσίες και φυσικά έναν από τους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας.

 

Παρά τις γνωστές πια δικαιολογίες περί ακραίων καιρικών φαινόμενων, (ενώ ταυτόχρονα όλες οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν από επιλογή ολοένα και περισσότερο τις υποδομές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό στους τομείς της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας), ποιος δεν γνωρίζει πως εδώ και χρόνια στα Γεράνεια Όρη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καραδοκούν στην περιοχή επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα που αναμφισβήτητα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές;    

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται, επίσης, μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα εγκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπου όλοι μας αντιληφθήκαμε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για καθαρούς, προσεγμένους χώρους πρασίνου και αναψυχής, προσβάσιμους σε όλους τους νέους, τους εργαζόμενους, τον λαό της πόλης.

Δυστυχώς, αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο έντονη και στην δική μας πόλη. Οι διεκδικήσεις από τους κάθε λογής καταπατητές του Ποικίλου Όρους, οι διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας, η κατάσταση του Άλσους που νοσεί και η ελλιπής φροντίδα του, η νέα χωματερή σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας κάνουν τις εξελίξεις που αφορούν στο περιβάλλον άκρως  ανησυχητικές.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εξέλιξη με αφορμή την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών και την τμηματική κύρωσή τους, που συνεπάγεται την μεγαλύτερη ευκολία να χτιστεί δασικός χώρος στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων) έχει αναβληθεί 4 φορές από το 2008, εξ' αιτίας των πιέσεων που ασκούνται από τους ιδιώτες καταπατητές! Αν το ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποφασίσει σύμφωνα με την εισήγηση του Δήμου και του Υπουργείου Γεωργίας θα σωθούν περίπου 100 στρέμματα. Μπορεί να φαντάζει λίγο μπροστά στα 7.000 στρέμματα που διεκδικούνται (δομημένων εκτάσεων, αδόμητων εκτάσεων και πευκόφυτου όρους), η αλήθεια όμως είναι ότι θα αποτελεί ένα σοβαρό δεδικασμένο και ένα επιπλέον επιχείρημα στις δίκες που γίνονται. 

Από το 2017 χρονολογείται η προσπάθεια μετατροπής του δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους και ο χαρακτηρισμός του σε περιαστικό πράσινο. Οι εξελίξεις είναι δυσμενείς, ειδικά μάλιστα το τελευταίο διάστημα, όπου πολίτες προσέρχονται στο δήμο και ζητούν υψόμετρο για να προβούν σε οικοδομικές εργασίες, ή με αναρτήσεις με πωλήσεις οικοπέδων στην περιοχή που είδαν το φως της δημοσιότητας! Δεν υπάρχει πολιτική βούληση διαχρονικά. Ζητούσαμε και ζητάμε πολιτική λύση προκειμένου να κατοχυρωθεί ο δασικός και δημόσιος χαρακτήρας του.

Προέκταση του Ποικίλου, όμως, αποτελεί το άλσος του Αγίου Δημητρίου που παρά τη σπουδαιότητά του σαν πνεύμονας πρασίνου στην πόλη μας και χώρος αναψυχής και άθλησης, το τελευταίο διάστημα νοσεί. Δέντρα ξερά και πεσμένα στο έδαφος, κάμπιες στα υγιή δέντρα, εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης. Και παρά τις προειδοποιήσεις τόσο των κατοίκων όσο και δικές μας για αυτήν την κατάσταση, η Δημοτική Αρχή ένα χρόνο μετά... δεν έχει κάνει τίποτα!

Στην αρχή του άλσους ο Βοτανικός Κήπος αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με επίσημους φορείς και τον λαό της πόλης, χωρίς να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο,  με τις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης, χαρακτηρίστηκε χώρος για Δημαρχείο.

Οι ενέργειές μας ως Λαϊκή Συσπείρωση, οι οποίες είχαν την αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων, ήταν ο συγκεκριμένος χώρος έκτασης 857,54 τ.μ να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Με την συγκεκριμένη πρόταση, δινόταν η δυνατότητα αξιοποίησής των κτιρίων, που αυτή τη στιγμή παρακμάζουν ανεκμετάλλευτα και δεν προτείνεται καμία άλλη παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο. Η λύση αυτή επιλέχτηκε ως δράση χαμηλής όχλησης, μιας και η πυκνή δόμηση της περιοχής, η επιβάρυνσή της από τις παρακείμενες δράσεις με υψηλή επισκεψιμότητα (ιερός ναός, παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ), η μικρή απόστασή της από το εμπορικό κέντρο, την κεντρική λεωφόρο, και την λεωφόρο που οδηγεί στο δημοτικό κοιμητήριο, αυξάνουν την κινητικότητα στην περιοχή. Κάποια άλλη δραστηριότητα θα επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της περιοχής και το άλσος.

Η δική μας επιλογή για Δημαρχείο ήταν για το χώρο κάτω από το Καμίνι, στη συμβολή των οδών Βορείου Ηπείρου και Διγενή Ακρίτα εμβαδού  1.074 τ.μ., όπου εκτός του εμβληματικού σημείου της συγκεκριμένης θέσης, υπάρχουν πλήθος χώρων στάθμευσης, είναι μακριά από το επιβαρυμένο κέντρο, ενώ οι κατοικίες είναι σε τέτοια απόσταση ώστε η όχληση από την επισκεψιμότητα των υπηρεσιών θα ήταν πολύ μικρή.

Όμως οι δυσμενείς εξελίξεις δε σταματούν εδώ... Στο Δήμο μας η Δημοτική Αρχή αποφάσισε πάλι χωρίς διαβούλευση και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, την δημιουργία 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι οποίοι θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο περιβαλλοντικά και υγειονομικά την πόλη μας.

Η Δημοτική Αρχή υπεραμύνεται της απόφασής της υποστηρίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν (;) σε οικονομικό επίπεδο και σε μείωση σύμμεικτων απορριμμάτων, αποκρύπτει όμως την αλήθεια... Οι Σ.Μ.Α. πράγματι βοηθούν στην αποκομιδή - αποθήκευση απορριμμάτων, γιατί πρακτικά μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή. Όμως, η αυθαίρετη χωροθέτηση τους και η διασπορά τους (προβλέπονται περίπου 30 σε όλη την Αττική) χωρίς προδιαγραφές, σχεδιασμό και περιβαλλοντικές - επιδημιολογικές μελέτες τους καθιστά επί της ουσίας σε τοπικές χωματερές. Τι συνεπάγονται αυτές οι εξελίξεις; Περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν και κατοικούν στο Δήμο μας και ευρύτερα στη Δυτική Αθήνα.

Όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αρχές για το περιβάλλον, όσες δράσεις ευαισθητοποίησης κι αν κάνουν για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος οι πράξεις τους μαρτυρούν την πραγματικότητα, ότι η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα.

Ακριβώς σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει και η Δημοτική Αρχή της πόλης. Γιατί με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα και με βάση όλες τις παραπάνω εξελίξεις η Δημοτική Αρχή επιλέγει να πραγματοποιήσει αποκλειστικά και μόνο δράσεις ανώδυνες (συλλογή περιττωμάτων ζώων και ανακύκλωση αποτσίγαρων) για την δεδομένη φάση;

Θα μπορούσε η Διοίκηση Βλάχου - Σκαλιστήρα - Λάππα να προβεί σε πλατιά ενημέρωση των κατοίκων για τις δυσμενείς εξελίξεις, να οργανώσει με τους μαζικούς φορείς και όλο το λαό κινητοποίηση ενάντια στα παραπάνω; Θα μπορούσε, δεδομένου μάλιστα ότι της το προτείναμε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο! Ας μην ξεχνάμε όμως το βασικό που την εμποδίζει να το κάνει... Την αμέριστη συμφωνία και σύμπλευσή της με την κυβέρνηση και την περιφέρεια. Γι΄ αυτό επιλέγει να αποκρύψει από τον λαό την αιτία και τους ενόχους.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλους τους κατοίκους, να αγωνιζόμαστε για ένα περιβάλλον μακριά από ιδιωτικά συμφέροντα, για την απομάκρυνση της χωματερής, για μία πόλη στην οποία οι Πετρουπολιώτες να απολαμβάνουν το πράσινο και να μπορούν πραγματικά να ανασαίνουν!