Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΤΕΛΙΚΑ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ!!!

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε…

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το άνοιγμα των σχολείων έφερε προσδοκίες και όνειρα για εμάς και τα παιδιά μας. Ειδικά όμως φέτος, έφερε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό.

Σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων κι ενώ ήταν γνωστό κι αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε ουσιαστικά ο λαός και η νεολαία, έπαιξε στον τζόγο την υγεία του λαού και μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση των αριθμών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές!

Εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους τονίζουν την ανάγκη υλοποίησης μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της μορφωτικής διαδικασίας.

Όμως ούτε νέες σχολικές τάξεις δημιουργήθηκαν, ούτε εξασφαλίστηκε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Κι αυτό γιατί τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός «κοστίζουν» όπως μας λένε. Δεν κοστίζει βέβαια για τους κυβερνώντες να κάνουν τα χατίρια των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών.

Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή είναι συνυπεύθυνες για την επιδείνωση της κατάστασης, τα μεγάλα προβλήματα στα σχολεία, την απουσία στοιχειώδους μέριμνας για το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας.

-Για το γεγονός ότι μοιράζουν στο παρά πέντε αντισηπτικά και μάσκες.

-Για το ότι υπάρχει μόλις 1 καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα στα νηπιαγωγεία, η καθαριότητα θα γίνεται μόλις 3 ώρες το μεσημέρι!

-Για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης που δεν έγιναν σε μια σειρά σχολεία.

-Για το γεγονός ότι τα σχολεία ξεκίνησαν με κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.

-Για το γεγονός ότι 200 περίπου προνήπια και νήπια δεν έχουν ακόμα αίθουσα, μιας και τα περιβόητα κοντέινερς όπου θα τοποθετούνταν, θα είναι έτοιμα τουλάχιστον αρχές Οκτωβρίου. Εκατοντάδες γονείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους.

Αυτές τις τραγικές ελλείψεις, την αγανάκτηση και την δυσαρέσκεια των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών, συναντήσαμε οι εκλεγμένοι  δημοτικοί σύμβουλοι, στις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε σε αρκετά σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς την εβδομάδα που προηγήθηκε αλλά και σήμερα στους αγιασμούς.

Και ύστερα από όλα αυτά η Δημοτική Αρχή έχει το θράσος να εκδίδει δελτίο τύπου υποστηρίζοντας πως όλα είναι έτοιμα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων!!!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που θεωρεί κόστος την υγεία των παιδιών μας. Αυτά είναι τα «πεπραγμένα» Κυβέρνησης και Δήμου.

Να δυναμώσει τώρα η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας και προστασίας της ζωής μαθητών, για να μη γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.

-Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθµού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές.

-Να σταματήσει το αίσχος με τα κοντέινερ για την υλοποίηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

-Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα µε λιγότερους μαθητές.

-Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι.

-Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

- Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί.