Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

12ωρη αναμονή για μία θέση σε παιδικό-βρεφικό σταθμό !!

Η εικόνα που, για μία ακόμα χρονιά, αντικρίσαμε το πρωί της Δευτέρας έξω από το κτίριο που στεγάζεται η  Διεύθυνση Παιδείας, μόνο λύπη και οργή μπορεί να μας γεμίσει, καθώς εκατοντάδες γονείς περίμεναν από το προηγούμενο βράδυ στην ουρά, μήπως και σταθούν τυχεροί, και εξασφαλίσουν για το παιδί τους μία θέση στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για αυτήν την εξευτελιστική για τους γονείς κατάσταση, φέρει βαρύτατες ευθύνες η σημερινή διοίκηση του Δήμου γιατί δυστυχώς καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει από το 2019 και σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα ήδη από την πρώτη ημέρα εγγραφών των παιδιών στους βρεφικούς σταθμούς, πάμπολλες αιτήσεις να μην μπορούν να ικανοποιηθούν και άρα να μείνουν εκτός των δομών.

Να θυμίσουμε πως το 2011 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, δεν υπήρχε ούτε ένας ιδιόκτητος και σύγχρονος παιδικός σταθμός στην πόλη μας και προσχολική αγωγή λάμβαναν όχι περισσότερα από 170 παιδιά.

Έχοντας ως μία από τις προτεραιότητες μας, την κάλυψη των αναγκών των νέων οικογενειών, με επιμονή και με αγώνα εξασφαλίσαμε κονδύλια από την Περιφέρεια και προχωρήσαμε στην κατασκευή 2 σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων ( στις οδούς Αναπαύσεως και Θράκης και Κερασόβου) για να στεγαστούν τα παιδιά της πόλης μας. Ταυτόχρονα με ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκμεταλλευτήκαμε  καταφέραμε να χρηματοδοτείται ο Δήμος κάθε χρόνο, μέχρι και σήμερα, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την λειτουργία των παιδικών σταθμών αλλά και να προσλάβουμε 24 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών. Επιπλέον προχωρήσαμε σε κατάργηση των τροφείων (μηνιαίες συνδρομές) για όλα τα παιδιά, έχοντας ως προτεραιότητα την φοροελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις των γονέων που κάλυπτε ο Δήμος ( από 170 φτάσαμε στις 350 περίπου).

Οι περαιτέρω ενέργειες, προς τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια για να διευρυνθούν οι υποδομές, προκειμένου κανένα παιδί να μην μένει εκτός των δομών της προσχολικής αγωγής, τις οποίες δρομολογήσαμε μέχρι το 2019, πάγωσαν, με την έλευση στο τιμόνι του Δήμου, του κ.Βλάχου και των συνοδοιπόρων του κ. Σκαλιστήρα και κ. Λάππα. 

Συγκεκριμένα, η κατασκευή του βρεφικού σταθμού στην οδό Σαλαμίνος και Περικλέους, η κατασκευή του βρεφικού σταθμού στην οδό Βαλτετσίου, η μίσθωση κτιρίου για τη στέγαση του νεοϊδρυμένου βρεφικού τμήματος και η προσπάθεια για να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με κονδύλια για την ανέγερση βρεφονηπιακών σταθμών, όσο και για την πρόσληψη μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού έμειναν μετέωρα από το 2019 μέχρι και σήμερα.

Η ευθύνη αυτής της κατάστασης βαραίνει προφανώς και την κυβέρνηση για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατ' επέκταση τη σημερινή δημοτική αρχή που ακολουθεί κατά γράμμα αυτή την πολιτική και δε λαμβάνει κανένα μέτρο προκειμένου να καλύπτει μία αυτονόητη ανάγκη. Για αυτό εξάλλου 4 χρόνια τώρα έμεινε ανεκμετάλλευτη η χρήση β΄ παιδικού σταθμού, τον οποίο κατάργησαν το 2020, και δεν τον  μετέτρεψαν σε βρεφικό σταθμό. 

Η ίδια η διαδρομή της σημερινής διοίκησης αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους κοινωνική ευαισθησία, μιας και κατά την προηγούμενη θητεία του ως Δήμαρχος, ο κ.Βλάχος προτίμησε την καταβολή τροφείων ενώ ο Δήμος λάμβανε τριπλάσιες χρηματοδοτήσεις τότε (2002-2010), και μάλιστα δεν προχώρησε σε κανένα σχέδιο κατασκευής νέων κτιρίων προκειμένου κανένα παιδί να μην μένει εκτός των δομών.

Η προσχολική αγωγή των παιδιών μας είναι αυτονόητο και αναγκαίο δικαίωμα για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

 Όλα τα παιδιά να δύνανται να εγγράφονται σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία. 

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. 

Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. 

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.