Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ


Πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/05 το θέμα των σχολικών καθαριστριών και να παρθεί απόφαση διεκδίκησης από την κυβέρνηση για την μονιμοποίηση τους καθώς επίσης και την περαιτέρω πρόσληψη όσων είναι απαραίτητες.

Το ψήφισμα όπως κατατέθηκε:
«Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων με το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της εργολαβίας είναι σήμερα περίπου οκτώμισι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και πληρώνονται ψίχουλα, στους περισσότερους δήμους με καθυστέρηση μηνών και ανάλογα με το ρυθμό καταβολής της δόσης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αυτό το προσωπικό, με έως και 15 χρόνια δουλειάς στα σχολεία, σηκώνει στους ώμους τους τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, μια και το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων παραμένει διαχρονικά ελλιπές και σε ένα μεγάλο μέρος του έχει πια συνταξιοδοτηθεί.

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια με μεγαλύτερη ένταση το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων, που αφορά τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και όχι απλά την καθαριότητα των αιθουσών με το πέρας της. Ανάγκες, που ειδικά για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, είναι ανελαστικές για την υγιεινή των παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ουσιαστική καθαριότητα των σχολικών μονάδων εάν δεν υπάρχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την ακόλουθη απόφαση:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης διεκδικεί από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση των ήδη υπαρχουσών σχολικών καθαριστριών που για χρόνια κρατιούνται σε ομηρία και πληρώνονται με τα ψίχουλα της εργολαβίας της αίθουσας, καθώς επίσης και την περαιτέρω πρόσληψη όσων είναι απαραίτητες. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η γενναία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και τη διασφάλιση με σύγχρονους όρους της υγιεινής παιδιών και εκπαιδευτικών».