Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Κέρδη και προστασία του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί!

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη ψήφιση του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή να ψηφιστεί ο νόμος σε συνθήκες πανδημίας και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αλλού. 

Παρά τον εύηχο τίτλο του νόμου και παρά την προσπάθεια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, στην πράξη το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως ένα πεδίο που μπορούν να γίνουν μπίζνες. Μπίζνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση. Αυτό δείχνει η ασκούμενη πολιτική από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Αυτό ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων που «υποδεικνύει» στην κυβέρνηση την «ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις».

Η «πράσινη ανάπτυξη» που ακούμε συχνά, καμία σχέση δεν έχει με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο. Στην πράξη όχι μόνο δεν μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες αλλά επιπλέον οδηγεί στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το οποίο δήθεν έρχεται να προστατέψει.
Την τιμητική του στον προαναφερόμενο νόμο έχει ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου μεταξύ άλλων:
-Ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
-Η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει και να διαμορφώνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής που θα ετοιμάζει ο ΕΔΣΝΑ, παρακάμπτοντας έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επιπλέον ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη λήψη κάθε «κάθε πρόσφορου μέτρου» σε «απρόβλεπτες καταστάσεις».
-Η αρμοδιότητα για την έγκριση του σχεδιασμού της διαχείρισης των σκουπιδιών για κάθε δήμο, το λεγόμενο «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΤΣΔΑ), αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια και μεταφέρεται στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, όπου η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία.
-Επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή αλλά και της επιχειρούμενης νέας επέκτασης της ήδη υπάρχουσας.
-Επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων «κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων» για τα πράσινα σημεία.
-Επιτρέπεται η από κοινού διαλογή στη πηγή του 70% των υλικών που ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους (χαρτί-χαρτόνι) με τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών, δυναμιτίζοντας έτσι, υπέρ συγκεκριμένου συστήματος, τις όποιες προσπάθειες για την ανακύκλωση των «ξηρών» απορριμμάτων!
-«Νομιμοποιούνται» με μια «μονοκονδυλιά» εικοσιπέντε (25) θέσεις για την προσωρινή λειτουργία [στην πράξη πενταετία και βλέπουμε…] Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 22 δήμους της Αττικής. Στο Δήμο μας προβλέπονται 2 ΣΜΑ, για τους οποίους δεν έχει γίνει καν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο δε μάλλον, να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση. Με λίγα λόγια η συνδιοίκηση του Δήμου προχωρά με τις πλάτες της κυβέρνησης, γράφοντας ''στα παλαιότερα των υποδημάτων'' της, την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο μάλιστα είναι μειοψηφία!!!
Οι ΣΜΑ βοηθούν στην αποκομιδή γιατί πρακτικά μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή και ο όγκος των σκουπιδιών. Όμως, η αυθαίρετη χωροθέτηση και διασπορά τους σε 22 δήμους στην Αττική, και η μετάλλαξη των περισσότερων σε τοπικές χωματερές, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές για το περιβάλλον, την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, ακυρώνουν το πιο πάνω σημαντικό πλεονέκτημά τους. Έχοντας μάλιστα την εμπειρία «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους, με το μάρμαρο να το πληρώνουν τελικά οι δημότες και στην «ούγια» να γράφει «ιδιώτης».
Η ποιότητα ζωής, η υγεία, η ίδια η ζωή των ανθρώπων που ζουν και κατοικούν στο δήμο μας και ευρύτερα στη Δυτική Αθήνα δε μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι για να κονομάνε μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το περιβάλλον είναι περιουσία των εργαζομένων, δεν είναι πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι με βάση τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
Ο λαός της πόλης μας πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τα σχέδια που υλοποιούνται σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για το νέο έγκλημα που προωθείται στη Φυλή και στο Γραμματικό. Χρειάζεται τώρα οργάνωση και αγώνας για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αντιλαϊκή τους πολιτική. Να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες, τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.