Με σύσκεψη για τη δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πετρούπολης στον τομέα του Πολιτισμού έκλεισε την Κυριακή 5 Μαΐου, ο κύκλος των θεματικών συσκέψεων που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή, για να αναδείξει το έργο της τόσο σε αυτόν τον τομέα, όσο και στους τομείς του Αθλητισμού και της Παιδείας. «Και τα τρία αυτά πεδία είχαν πάντα προτεραιότητα, όταν στη διοίκηση βρίσκονταν οι κομμουνιστές», είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Σίμος, Δήμαρχος Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.
Παρόντες ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Βάσω Πουλογιαννοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι εντεταλμένοι σε θέματα Πολιτισμού Ειρήνη Λάμπου και Γιάννης Κουγέας, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Φιλίππου, με τους δημοτικούς συμβούλους Λευτέρη Καζαδέη, Γιώργο Τσιακίλο και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπέιρωση» Αττικής Άννα Χρονοπούλου.
Η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που συμμετέχουν στις πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου, με ξεχωριστή την παρουσία των καθηγητών των τμημάτων Πολιτισμού του δήμου, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων εθνικοτοπικών και άλλων συλλόγων της πόλης.
Παίρνοντας το λόγο, η Λ. Καφαντάρη στάθηκε στα ζητήματα εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής δραστηριότητας, η οποία υπαγορεύεται από ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, στην προβαλλόμενη υποκουλτούρα που είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος, στον Πολιτισμό - πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια, αλλά και στα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών. Τόνισε ότι ένα δυνατό ΚΚΕ θα είναι η απάντηση και στις πολιτικές επιλογές υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού.
Στη συνέχεια, ο Β. Σίμος αναφέρθηκε αναλυτικά στην αντίληψη της Δημοτικής Αρχής για τον Πολιτισμό, από την οποία απορρέουν και μια σειρά επιλογές της διοίκησης του δήμου από τους κομμουνιστές, όπως η κατάργηση ή η εξασφάλιση χαμηλών συνδρομών σε τέτοιες δημοτικές δραστηριότητες, η ενίσχυση πρωτοβουλιών και φεστιβάλ με την αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής του δήμου.
Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους πολίτες να επικροτούν στις παρεμβάσεις τους το έργο της Δημοτικής Αρχής και να εκφράζουν την ευχαρίστησή τους, που ζουν σε μια πόλη όπου ο Πολιτισμός όχι μόνο δεν βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για να αναβαθμίζεται συνεχώς. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση ενός εκ των δασκάλων στη Δραματική Σχολή του δήμου, που είπε: «Η συγκεκριμένη σχολή συγκεντρώνει κάποια ίσως μοναδικά χαρακτηριστικά:
Δεν βγάζει σπουδαστές υποταγμένους στο σύστημα, σέβεται τον Πολιτισμό και τον "παράγει" χωρίς να τον εξαρτά από τα έσοδά της, σέβεται τους εργαζομένους της και τέλος, κατευθύνει τα παιδιά στο να μάθουν πώς παίζεται το θέατρο και όχι απλώς να παίζουν θέατρο...».
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Β. Σίμος τόνισε:
«Ο Πολιτισμός για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα και ανάγκη του ανθρώπου. Είναι ένας τρόπος έκφρασης που βοηθάει να διαμορφωθεί συνείδηση και αξίες που διέπουν τον άνθρωπο, σε όλο το φάσμα της ζωής του. Βοηθάει στην ψυχική υγεία, στη διεύρυνση οριζόντων, στη δημιουργία κριτικής σκέψης και ικανότητας, στη διάσωση εθίμων, ηθών και παραδόσεων ενός τόπου, στη δημιουργία πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης. Βοηθά στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, στο αίσθημα της ομαδικότητας. Ευνοεί τη διάθεση και τη βούληση. (...)
Για εμάς, ο Πολιτισμός πρέπει να διαμορφώνεται πρώτα και κύρια μέσα στα σχολεία, εκεί που το μάθημα για παράδειγμα της Θεατρολογίας, ή η Μουσική, ή οι άλλες τέχνες δεν μπορεί να είναι απλώς ένα επιλεγόμενο μάθημα, ή να μην υπάρχει στον κύκλο σπουδών. Εκεί το παιδί πρέπει να πάρει τις πρώτες αξίες, εκεί θα αναδειχθούν οι κλίσεις του. Αν ένα παιδί για παράδειγμα δεν λάβει ποτέ Θεατρολογία, δεν λάβει ποτέ μάθημα Εικαστικών και οι γονείς του δεν το γράψουν σε ένα σύλλογο ή στη δομή ενός δήμου, πώς θα μάθει αν όντως έχει κλίση να ασχοληθεί με τη Μουσική, ή το Θέατρο, ή οτιδήποτε άλλο. Μένει καθαρά στην επιλογή των γονιών αν θα γράψουν το παιδί από μικρή ηλικία σε κάποιο ωδείο, σε κάποιο θεατρικό εργαστήριο, τμήμα ζωγραφικής, κ.λπ. Για εμάς λοιπόν, πρώτα και κύρια θα πρέπει να δίδεται μέσα από τα σχολεία. Αντίθετα όμως όλο και πιο πολύ υποβαθμίζεται.
Σήμερα ο Πολιτισμός είναι πραγματικά δικαίωμα, είναι δωρεάν; Έχουν πολλοί πρόσβαση σε αυτόν; Μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν μια παράσταση, ή μια παραγωγή; Η απάντηση νομίζω είναι γνωστή σε όλους. Υπάρχουν παιδιά σήμερα που είναι αποκλεισμένα, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να γραφτούν σε μια δομή, σε ένα τμήμα για να λάβουν αυτές τις γνώσεις. Μπορεί να είναι χορός, ζωγραφική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει κόσμος ο οποίος δεν παρακολουθεί ούτε μια θεατρική παράσταση το χρόνο, ούτε μια μουσική συναυλία το χρόνο. Αυτό εν έτει 2019, θα μπορούσα να πω ότι είναι τουλάχιστον δείγμα έλλειψης πολιτισμού, αλλά δεν αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δει μια παράσταση. Αφορά στις πολιτικές που έχουν φτάσει το μισθό του σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ένα άλλο θέμα είναι αν δίνονται οι απαραίτητες αξίες. Σήμερα ας πούμε η ναρκωκουλτούρα είναι σε πρώτο πλάνο. Τι χρηματοδοτείται ως Πολιτισμός; Η υποκουλτούρα! Νομιμοποιείται στις συνειδήσεις των παιδιών ότι ο Πολιτισμός δεν είναι να παρακολουθήσω τον "Προμηθεά Δεσμώτη", ή ένα σεμινάριο που αφορά μουσική και χορό. Σήμερα και μέσα από την Τέχνη γίνεται προσπάθεια να αποποινικοποιηθεί το οργανωμένο έγκλημα και η ναρκωκουλτούρα. Είναι κατευθύνσεις που δίνονται και χρηματοδοτούνται.
Τι έχουμε τώρα στην Πετρούπολη και τι κάνουμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" από το 2011 που αναλάβαμε τη διοίκηση: Έχουμε τις δομές του δήμου μας, για τις οποίες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί αυτό που υπάρχει στην Πετρούπολη είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν υπάρχει ούτε σε δήμους τριπλάσιους σε πληθυσμό από εμάς και με τριπλάσιο προϋπολογισμό. Και εδώ γίνεται, γιατί το έχουμε στον προσανατολισμό μας να γίνει. Η πολιτική να στηριχθεί ο Πολιτισμός είναι επιλογή μας. Σε άλλους δήμους, οι υπηρεσίες οι σχετικές με τον Πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης έκλεισαν, γιατί ήταν ασύμφορες, ή επιβλήθηκαν τέλη. Όταν το κράτος σου έχει κόψει 65% της κρατικής χρηματοδότησης, αντικειμενικά ή αυξάνεις τα τέλη και τα τροφεία, ή κλείνεις δομές. Ή κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα. Εμείς λοιπόν διατηρήσαμε τις δομές μας, δημιουργήσαμε νέες παραγωγές, γιατί ακριβώς ο Πολιτισμός για εμάς, όπως και ο Αθλητισμός, η Παιδεία, είναι ζητήματα προτεραιότητας. Σαν Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει και εμείς να συμβάλουμε στο βαθμό που μπορούμε, στο να διαπαιδαγωγήσουμε ιδιαίτερα τους νέους σε αυτές τις αξίες που είπα και στην αρχή. Είναι λοιπόν φαινόμενο, γιατί στις δομές του Πολιτισμού, μαζί με τον Αθλητισμό, δραστηριοποιούνται 5.500 χιλιάδες άνθρωποι, από παιδιά 5 ετών μέχρι τα τμήματα των ΚΑΠΗ..
Δεν ήταν πάντα έτσι. Παίζει ένα ρόλο το γεγονός ότι από το 2012 καταργήσαμε τις μηνιαίες συνδρομές για τα παιδιά ή τις μειώσαμε για τους ενήλικες. Επίσης, δραστηριότητες που είχαμε τις αυξήσαμε, όπως η δραστηριότητα της δημοτικής βιβλιοθήκης. Με παρουσιάσεις λογοτεχνών, δωρεάν για τον κόσμο. Άλλο παράδειγμα είναι οι εκδηλώσεις που κάνει η φιλαρμονική του δήμου, η οποία έχει εθελοντική βάση και όμως εκεί γίνεται επαγγελματική δουλειά. Απόδειξη είναι η πολύ επιτυχημένη παράσταση που έδωσε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής. Αντίστοιχα, οι παραστάσεις παραδοσιακών χορών ή οι παραστάσεις που κάνει το θεατρικό μας εργαστήρι και είναι δωρεάν για όλο τον κόσμο. 60 καλλιτεχνικές παραγωγές έχουμε μόνο από σχολεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας, με την προσπάθεια των δασκάλων τους και με την υλικοτεχνική υποδομή του δήμου. Αυτός είναι ένας θεσμός 20ετίας που έμεινε ζωντανός αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, έχουμε θερινό και χειμερινό κινηματογράφο, στους οποίους τα εισιτήρια έχουν τριπλασιαστεί!
Τέλος, η κορωνίδα του Πολιτισμού στην Πετρούπολη είναι το Θέατρο Πέτρας. Κάθε χρόνο ζητάμε χρηματοδότηση για να αυξηθούν οι παραγωγές του Θεάτρου Πέτρας και μας αρνούνται. Το γεγονός ότι το Θέατρο έχει επιζήσει και δεν έχει υποβαθμιστεί είναι μια ακόμα απόδειξη ότι επενδύουμε στον Πολιτισμό.
Ταυτόχρονα, δεν υπακούσαμε στην κατεύθυνση και στην εντολή που μας έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών ήδη από το 2012, ώστε τα τμήματα του Αθλητισμού - Πολιτισμού να λειτουργούν με αντίτιμο. Οι δαπάνες για τον Πολιτισμό στο δήμο μας κοστίζουν 2 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, ο δήμος μας αντί να παρουσιάζει 2 εκατ. έσοδα στο υπουργείο, παρουσιάζει μόνο 350.000. Αντιλαμβάνεστε ότι για να βγάλουμε 2 εκατ. ευρώ θα έπρεπε οι παραδοσιακοί χοροί για τα παιδιά να μην είναι δωρεάν.
Ο Πετροπουλιώτης έχει πλούσια πείρα, η οποία χρειάζεται να γίνει κριτήριο ψήφου για τις εκλογές και να μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την πορεία που έχουμε ξεκινήσει από το 2011, με προτεραιότητα στη νέα γενιά, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως και την Παιδεία. Έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι ως Κόμμα δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα. Γιατί για εμάς είναι διέξοδος, ο Πολιτισμός να παίρνει δύναμη για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, κάτι το οποίο συμβαίνει και στους πολιτιστικούς εθνικοτοπικούς συλλόγους μας».